Ключът е в ритмичността!

Няколко семпли съвета за това, кога да се храните, за да подобрите и поддържате отлични нива на метаболизма си.

Непрекъснато срещам хора, които са експериментирали с различни диети, много от тях често са пропускали хранения по различни причини. Много хора го правят целенасочено, защото смятат, че това ще им помогне да постигнат целта си – да намалят теглото си и да изглеждат по-добре в огледалото. Да, с някои условности ще се съглася, че строгите диети и пропуснатите хранения биха могли да помогнат в някои ситуации, в някои случаи те могат да са дори полезни, но трябва да знаете, че те работят само в краткосрочен план. Ако се опитате да направите тези рестриктивни начини на хранене свое ежедневие, рано или късно ще имате проблеми с енергичността си, с доброто си представяне през деня и дори с отслабването си, ако то е целта ви! Това се дължи на факта, че метаболизмът неминуемо се влошава в резултат на строгите диети, да не говорим, какво се случва при глад!

Защо пропускането на хранения не работи във всеки случай!?

Нека да обсъдим няколко вероятни ситуации, които могат да са причина за потенциални грешки в хранителните навици! Какво се случва, когато сме поканени на вечеря, коктейл или сме в очакване на дни с празнични трапези и по-обилно от обикновено хранене? Съветите в такъв случай са например, да пропуснете закуската или обяда, да намалите обема храна в храненията или в дните предхождащи събитието, за да компенсирате калориите, които ще изконсумираме по-късно. Бихте могли да компенсирате също и с пропускане на хранения или намалени обеми на храната след събитието! И двете стратегии имат потенциал, и в двата случая, те биха могли да са полезни – аз самия бих ви посъветвал да постъпите така! Но да компенсирате събитие свързано с по-обилно или не до там здравословно хранене е едно, а да направите пропускането на хранения ежедневие – съвсем друго! Какво всъщност се случва, когато пропускаме хранене или нека го кажем директно – когато ядем нередовно?! Организмът ни отчита това, като извънредна ситуация и веднага взема мерки, за да компенсира и да се справи с нея. Променя се работата на органите и системите ни, на жлезите с вътрешна секреция също и всичко това с цел да се потуши „напрежението“! Ако това се прави целенасочено и за кратко време, ние бихме могли да извлечем някои ползи – както вече казах – дори бихме могли да постигнем известен терапевтичен ефект, когато става въпрос за лечение с хранене или дори с глад или състояния близки до глад. Нали следите мисълта ми – при лечение! Във всички други случаи заиграването с нередовно хранене, рано или късно ще срине метаболизмът ви! За да разберем по-добре метаболизма, нека да го сравним с работата на двигателя на автомобила ви. Опитвали ли сте да го подкарате без да сте сипали гориво – не стана, нали?! За да се движи, колата ви се нуждае от добре зареден резервоар и макар това технолологично сравнение да не е сред любимите ми, то е добро, за да схванете как работи организмът ви. Да, за да живеете, работите и вършите ежедневните си или други дейности, вие се нуждаете от храна, защото тя е горивото ни! Тялото ни се нуждае от постоянна енергия, за да функционира правилно.

И така, време е за храна!

Няколко елементарни правила, които винаги ще работят във ваша полза!

Без да изпадаме в прекалена конкретика и  условности, бихме могли да приемем модела с три основния хранения на ден за достатъчно добър! Ако към тях добавим и 1-2 по-леки похапвания, общият план би изглеждал съвсем добре за голяма част от желаещите да се грижат по най-добрия начин за храната си хора! 

Добре би било да закусвате или поне в повечето дни! Правете го до час след събуждането. Ще се чувствате по-енергични, защото давате на тялото си енергията, която очаква, след няколко часовата почивка. Закуската ще ви отдалечи от възможността вашият метаболизъм да преминете към онзи опасен режим на оцеляване. Ако прочетете малко повече за Фастингът ще разберете, че този начин на хранене не е безусловно добър! Обядът трябва да дойде около 4 до 6 часа след закуската, но едно леко похапване в средата на този период е съвсем на място! Вечерята трябва да бъде около 4 до 6 часа след обяда, но тук отново е добре да направите някое по-леко и по-малко на обем хранене – около 2 – 3 часа след обяда. Това следобедно зареждане е страхотно – освен всичко, то ще ви отдалечи от мисълта за хранене веднага след края на работния ден – бихте могли да направите толкова много полезни неща за себе си след като работните ви ангажименти приключат – да се отбиете в близката фитнес зала, за една 45 минутна тренировка с тежести, например! Треньорът ви е написал нова вдъхноваваща статия – кажете му го, вероятно това ще го мотивира допълнително и качеството на тренировката ви ще подскочи до тавана! Обмислете това!

А, какво да правите ако работите до късно, оставате често извънредно в офиса, или работите през нощта или много рано сутрин?!

Хранете се през активната част от вашия ден – това ще дава на организма ви необходимите му калории и ще се чувствате енергични. Циркадният ритъм ще се подчини на необходимостта да сте енергизирани и работоспособни и така храната отново ще работи за вас! Спомнете си и следвайте правилото за закуската – яжте до час след събуждането, дори и да е в 18:00 часа – изненадах ли ви?!

И накрая, като обобщение ще ви препоръчам да подредите ежедневието си така, че времето за хранене да работи за вас – направете го важна част от плана за деня, направете го част от вашия начин на живот – това ще ви помогне да подобрите и запазите високи нивата на метаболизма си – нали нямате съмнение, че той е важен за това, как изглеждате и как постигате целите си!