СЪЗНАТЕЛНО ХРАНЕНЕ…?!

Хранителни режими,
хранещи се глупаци,
или хранене с наслада…

Научете се да осмисляте с какво се храните и защо!
Има ли такова нещо?! На кого по дяволите му трябва да отделя толкова много време, за да мисли кога, какво, колко яде!?
Седях с приятел в приказно ресторантче и си бъбрехме за какво ли не, когато на съседната маса седна двойка и шумно заразглежда менюто… Това вино, онова вино…, тортички… Ааа, за десерти са дошлиии! Чувах неволно желанията им …! Така премина и нашия обяд, хапнахме чудесно и се приготвихме да ставаме, когато отново неволно чух поредните реплики от съседната маса…“. Май прекалихме, а…казах ти да си останем с хапването от преди час! Ехаа, ако преди час са хапнали, то сега просто са си угаждали на извратения глад за сладичко, а нещата сигурно са отишли към по-пре-яждане..! Винаги имам място за сладичко и вино, нали знаеш, каза момичето. Той каза, че знае..и освен това, каза, че и преди час не е бил гладен, но ял щото трябвало!?
„Трябваше да ям“, „..винаги имам място за сладичко и вино…“….!!! Бях прострелян в сърцето от финалните реплики на съседите по маса…!

Осмисленото хранене е обратното на ужасните диети. Навярно мислите, че сте опитвали вече всичко – ниски въглехидрати, без въглехидратно хранене (Боже опази!), изчистили сте храненето си от боклуци, спрели сте храненето на крак, спрели сте безалкохолните и стоите на разстояние от сладкишите (…вярно ли !?). Някои са ударили лъжицата в дъното и са били вегани за цели три месеца. Всичко това, защото искате да излъжете природата, да направите номер на организма си и да се сдобиете с мечтаното от вас тяло, достойно да бъде увековечено от някой скулптор от времето на ренесанса (сегашните не са достойни)! Е да, направихте всичко това, но някак си, все по-малко ефект имат всички тези усилия! Защо отстъпвате, защо се отказвате преди да постигнете целите си?! Аз имам едно простичко обяснение – защото просто не знаете как да направите храненето си! Затова все още ефектът е химера, а и в шкафа се намират и шоколадови бонбони и бисквити (ама на тях пише Фитнес!) и мръсният ден беше мръсна седмица последния път!!! Случва ли се да ви се яде неистово пица и да я изядете цялата!? Диета!? Е то не може, сега .., хора сме, нали така!?
Въпреки че ще призная, че спазването на определен хранителен план е достатъчно трудна задача, то също така може да бъде доста проста и да постигнете целите си с удоволствие, не с болка! Възможно ли е…!? …ще ме попитате? Необходимо е само да приемете, че всичко това е добро за вас, разумно е, като приемете, че храната е важна и че е необходима и…, КАТО СЕ НАУЧИТЕ ДА Я УВАЖАВАТЕ! Бъдете благодарни за възможността да се насладите на няколко прекрасни хранения всеки ден и от възможността да избирате винаги най-доброто за себе си! Толкова…нищо повече!!
Въпреки че отлично разбирам, че това  ще започне с известни трудности, когато отделите време, за да промените разбиранията си за вашия външен вид и за необходимостта от правилното за вас хранене, няма причина, поради която да не стигнете до вашата дестинация! За съжаление, по-голямата част от човеците имат ужасна и наистина пагубна връзка с храната. Непрестанно се говори за храната, като „добра” или „лоша”, „здравословна” или „нездравословна”, например. Истината е, че храната е храна, тя трябва да осигурява енергия, да храни телата ни, и дори може да ни донесе удоволствие (внимателно ли ме слушате..!?) Хранете се според необходимстите, и….с удоволствие, наслаждавайте се на всяка хапчица от вкусната, приготвена за вас храна и всичко ще е наред!
Искам да знаете нещо категорично! Когато вие, хора, решите да се отдадете на излишък или ви липсва самоконтрол, това, което е имало за цел да ви подхрани, може да ви накара да се чувствате зле, това което ще ви донесе моментно удоволствие, може да бъде причина за убиващо количество болка!!
Храната би могла да носи наслада, но както всички неща, храната може да бъде потенциално вредна. Следователно, ключов компонент от вашето бъдещо придържане към добрия план за хранене е да възстановите здравите и приятелски отношения с храната. Може би забелязвате как геройски удържам на напрежението и вече няколко пъти използвам термина хранителен план, а не „диета“ или ужасното „режим“! Много е вероятно, когато мислите за думите „диета“ и „режим“, повечето от вас да свързват термините с изключително негативна дейност. Веднага след изговарянето на думата в мозъка ни избухват апокалиптични картини на средновековни мъчения ръководени от инквизитори с висок ранг и солидни познания в областта на доставянето на болка в големи дози! Е защо!!?? Защото заради лековатото им използване през годините тези термини са претоварени от негативизъм, мрак и непреодолими трудности от различно естество! Те предизвикват мигновена мозъчна реакция в посока „..не е за мен“ , „не мога да се справя“, и още такива! Това се превръща в едно твърдо и капсулирано усещането на страх от жестоки ограничения, а точно от обратното имате нужда! Насочване към състояние на спокойствие, увереност и свобода на избора в море от благоприятни решения!
В действителност „диетата“ ви много често съдържа храни, които консумирате обичайно. Изненадах ли ви!? Точно така е! Най-често уча хората си, че трябва да започнат да се хранят повече и по-често, така че и за лишения не става въпрос! И така, за да придобиете по-положителна представа за храненето си, първо променете представата си, за това как виждате стъпките към постигане на целите си. Вместо да се фокусирате върху нещата, които не можете да консумирате, например фокусирайте се върху положителното – всички храни, които можете да ядете, за да ви помогнат да стигнете до мястото, където искате да отидете. Гледайте в правилната посока, наслаждавайте се на постигнатото и обичайте и се грижете за тялото си! Какво ако негативния списък включва „Не мога да ям пица днес“. А и не може ли всъщност, или вие просто сте си решили така!? Еретично ли ще ви звуча ако ви кажа, че може…!? Е ако толкова много ви се яде пица, хапнете едно парче, гарантирам ви че нищо страшно няма да ви се случи!
И още нещо искам да ви кажа, смятам го за много важно! Често хората са склонни да използват храната за моментално удовлетворение или като средство за задоволяване на желания, които нямат реална връзка с глада или постигане на важна цели. Преди да започнете да ядете, преценете защо наистина ядете и какво предстои да ядете. Ядете ли защото имате нужда!? Навик ли е? За вкус и удоволствие ли е? Или ядете защото тялото ви има необходимост от порция зареждаща с енергия храна, приготвена с удоволствие и вещина от някой с дарба с докосването си да я превръща в наслада за духа и тялото!? Когато отделим време да бъдем пълноценно ангажирани с храната, която консумираме, по-малко вероятно е да съжаляваме в бъдеще. Ако искаме да се отнасяме добре с телата си и да имаме положителна връзка с храната, която ядем, важно е да спрем за момент и да преценим какво да приемем в поредното хранене, не просто да бутаме в устата си всичко, което не дава признаци на живот!

Не ставайте хранещи се глупаци! Отделете време, за да опознаете качествата на храната си, какво искате от нея за себе си. Когато сме наясно какво предстои да ядем, включително неговото съдържание, съставки, начина на приготвяне и положителните страни от храненето ни, най-малко вероятно е да се отклоним от пътя, който ще ни отведе до целите ни! Отделете време, за да опознаете и себе си ! Често пъти умората и емоциите ни объркват, отегчаваме се и тогава усещаме като „нужда“ от хранене. Всъщност по- вероятно е да имаме нужда от почивка или да се хидратираме! Не спирайте да пиете вода, никога не подценявайте водата!
Не забравяйте, че наистина няма такова нещо като „лоша“ храна, това е просто начинът, по който избираме да я гледаме. Храната винаги може да бъде източник на наслада!
Е хайде стига за днес, а и съм гладен вече! Отивам да хапна едно пилешко филе с чист пълнозърнест ориз и малка салата от рукула! Хващам се на бас, че ми повярвахте! Да, ама не – всички които ме познават, знаят че никак не обичам сухото месо на филето от пиле, нито толкова харесвам пълнозърнестия ориз, да не говорим за рукула…пффф! Защо съм ги ял в такъв случай …!? Защото през тях е минавал пътя до някоя от целите ми, простичко е! Сега обаче ще хапна нещо различно, подправено с вълшебни подправки и гарнирано с любов и то задължително ще е здравословно, ще изглежда страхотно и ще е с убийствен вкус! Ако ми се дояде някое десертче, уверявам ви ще го хапна и мазнините в тялото ми пак ще останат колкото на статуята на Цар Освободител пред народното събрание! Как го постигам ли!? Ще кажа и на вас, само не ми прекъсвайте обяда, защото ще обядвам с приятели, а какво по-хубаво от това!? Мммм…от сега се наслаждавам на предстоящото удоволствие…! А вие…, няма ли да хапнете, време е и за вас!?