Мръсен ден е мръсна дума

 

Мръсен ден“ – тръпки ме побиват само като чуя термина…!

Това би трябвало да означава ден с хранене, което попада извън вашия редовен здравословен план. С тези хранения смятате, че се лекувате от „натоварващия и стресиращ режим“. Мислите, че щом няма да го правите всеки ден (защото вече сте информирани за вредите от концентрираните, висококалорични сладкарски изделия, например), то забягването от време на време не е кой знае какво! Може да се насладите веднъж или два пъти седмично. Искам да бъда откровен и ще ви кажа, че такова хранене може понякога да има наистина освобождаващ напрежението ефект и да доведе до положителен в известен смисъл резултат. Има толкова много примамливи предложения да избягате от здравословния си план. Е нали бяхте готови на всичко, само и само да влезете в дънките от миналото лято, какво стана?! Има хора, които с нетърпение чакат мига на изневярата, и може би това ги кара да остават отговорни през останалата част от седмицата. Това е нещо като да видиш светлината в края на тунела. Вие сте мотивирани да се храните отлично през цялата седмица, защото знаете, че нещо приятно и вкусно идва скоро. За други тези измамни удовлетворяващи храни могат да съсипят много упорита работа – особено тези, които са нови за здравословното хранене. Когато се наслаждавахте на нездравословна храна, която приемахте преди да стъпите на пътя на доброто отношение към себе си, към здравето си, вие вероятно се чувствахте радостни, защото вкусовите ви рецептори бяха галени от цял куп познати и привлекателни вкусове. Това обаче може да предизвика неукротим апетит или да ви накара да оправдаете още по-неприемливи, но приятни на вкус забежки. Друго опасно нещо при този вид хранене е, че то може да доведе до склонност към преяждане. То води до т. нар. нехомеостатично хранене (описано от мен в друга статия).  За някой, който се опитва да получи по-добър контрол върху обема и качеството на храната си, с такова хранене може да потъне отново в старите навици.

Ето какво бих искал да ви кажа в заключение, за да бъда полезен за вас!

На първо място да заменим термина мръсен ден с чудесния хранене за награда. Ако в голям процент от времето се придържате към добрите хранителни практики, то може да приемете получилите се малки отклонения като награда за усилията си. Веднага искам да отбележа, че смятам за неприемливи забежките свързани с посещения в известни или не толкова сладкарници, например. Награда ще бъде малко по-мазничкото парче месо, приготвеният от добри продукти кейк или някой качествен шоколадов бонбон…от време на време! Не правете това всеки ден, а само понякога и всичко е бъде наред, уверявам ви. Не събирайте хъс и за неделна кулинарна вакханалия, а ако наистина имате нужда да направите отклонение, направете го веднага, докато желанието ви все още не е придобило гигантски размери.

Аз силно вярвам в баланса…, баланс във всичко…и в храненето! Вярвам, че трябва да обичате това, което ядете, и че трябва да се наслаждавате на всяко едно от вашите хранения. Ужасно би било да мразите онова, което изяждате, така че препоръчвам ви да се придържате към харесваните от вас продукти, композирани в един перфектен за вас хранителен план и да бъдете внимателни. В крайна сметка, ние наистина сме онова, което ядем, нали знаете това. Яжте това, което искате, но просто бъдете внимателни. Помислете как това или онова хранене ще ви накара да се чувствате в дългосрочен план. Ако искате парче шоколад, хапнете го и помислете как можете да намерите баланс за останалата част от деня. Придържайте се към добрите за вас хранителни практики и онези дънки от миналата година ще ви станат, уверен съм в това!!!