ОТСЛАБВАНЕ – ТОЛКОВА ЛИ Е СЛОЖНО?!

 

Нова година, нови цели, нови надежди…! И отново старото, с нищо неоправдано неразбиране на сблъсъка  – излишък от калории срещу дефицит на калории. Не е ужасно сложно – с някои условия, разбира се! Ако сте в излишък от калории, т.е. консумирате повече калории, отколкото изгаряте, тогава вероятно ще увеличите теглото си. Ако сте в дефицит на калории, т.е. консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте, тогава вероятно ще отслабнете. Защо трябва да бъде сложно? По-голямата част от хората изглежда вярват, че има някаква магия зад загубата на тегло и че единственият начин да отслабнете е да живеете с листа от маруля и нищо в големи количества! О, да не забравяме за трениране два -три пъти на ден, неспирни аеробни сесии и HIIT, много пот и болка! Нека бъда не съвсем книжовен – пълна глупост! Ако някой ви е представил нещата по този начин, спрете да го търсите за съвет веднага!
Това с килограмите, наистина не е толкова трудно, нещо повече – може да бъде дори приятно и със сигурност удовлетворяващо! Какво представляват калориите? Мислите ли, че калориите са някакви дребни неща, които живеят в гардероба ви и прекрояват дрехите, като ги правят по-тесни или по-широки?! Изглежда, че много хора вярват в това! Не! Калориите са мярката за измерване на енергията. Калориите във вашата храна са консумираната енергия, а калориите, които изгаряте в ежедневието си, са изразходваната енергия.

В състава на храната има три основни макроелемента – протеини, въглехидрати и мазнини. Всеки грам от тях има своята калоричност и ето как изглежда това в цифри.

  • 1g протеин = 4 калории
  • 1g въглехидрати = 4 калории
  • 1g мазнини = 9 калории

Мазнините се различават значително по калоричност от другите два елемента, нали!?
Сега разбирате ли защо храни с високо съдържание на мазнини се считат за „лоши“? Те съдържат повече калории. Да, и какво, това не е непременно лошо нещо! Всяка храна може да бъде наречена условно „лоша“, ако я консумирате в несъответно големи количества – абсолютно всяка! Например, ако имате препоръчителен дневен прием от 2000 калории и сте приели храна с високо съдържание на мазнини, въпреки това, докато не отидете над 2000 калории няма да наддавате на тегло. Ако трябва да се храните с храни с ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на протеини и въглехидрати, отново, докато не консумирате повече от 2000 калории, няма да наддавате на тегло. Хората често се объркват и приемат прекалено много калории от това, което смятат за здравословна храна – плодове, чисто пилешко, пълнозърнест ориз и т.н. и превишават калориите си, така че в крайна сметка качват килограми! Разбира се, източника на храна е много важен, важни са не само калориите, но и от къде идват те, но тази малка математическа подробност с излишните или недостатъчни калории, винаги ще бъде важна! Само защото някоя храна е класифицирана, като „здравословна“ или „с ниско съдържание на мазнини“ или „суперхрана“, тя не става по-добра за вас – не непременно!
Стигнахме и до най-важният за вас въпрос – колко калории трябва да консумирате? Ами това зависи изцяло от вашите цели, разходът на калории, индивидуалните ви метаболитни особености и от още условия дори. И все пак, ако искате да намалите теглото си, тогава дефицитът на калории от 15-20% дневно е достатъчен, за да тръгне теглото ви плавно надолу, т.е. като минимум, добре би било да редуцирате калориите от досегашното си хранене с препоръчаните проценти! Този процес ще бъде здравословен, ако към хранителния си план добавите и подходящи за вас тренировки – най-добре е да бъдат със съпротива! Обратното ще е необходимо, ако искате да наддадете на тегло. Известно завишение на досегашното ви хранене ще предизвика постепенно покачване на телесното ви тегло! Ако искате това да бъде главно за сметка на още мускули, ще трябва отново да обърнете внимание на тренировките си!

Май ще трябва да потърсите специалист по трениране и хранене, ако искате да имате истински резултати!
Стига лутане…!