СТРАТЕГИИ ЗА ДНИ С КУЛИНАРНИ „ПРЕСТЪПЛЕНИЯ“

 

Година след година се сблъскваме с все същите порочни хранителни практики по време на празници или по-дълги ваканции. Получавате по-добра позиция в работата, посещавате социални събирания, рождения ден, а и този на колегата, новогодишния купон (ей, ама миналата година какво стана…), и така се нижат едно след друго събитие след събитие…! И какво – накъде клониш, ще попитате – говоря за момента, когато се чувствате изцедени от атаките на дните с хранителни предизвикателства и волята ви започва да избледнява, докато изкушенията, а след тях извиненията, продължават да ви атакуват с все по-нови и нови форми. Но преди да си помислите, че просто ще се оставите на течението, ще се насладите на всичко и ще започнете отначало от нова година например, нека да разгледаме заедно някои стратегии, които ще ви помогнат да се насладите на почивни и празнични дни без това да срине психиката ви и окончателно да ви загубим за активния начин на живот! Ето няколко прагматични съвета, с помощта на които да преодолеете стресиращо съблазнителните кулинарни предложения по време на специални събития и дати! Също така ще получите някои правилни познания за това как да компенсирате, случилите се леки забежки от добрите хранителни практики (надавам се те да са леки въпреки всичко).

По-леки предварителни хранения е първият съвет, който бих ви дал. Ако се случи събитие, при което ще има хранително изкушение, планирайте храненията си по-рано през деня, да бъдат с високо съдържание на протеини и високо съдържание на фибри, за да поддържате общия дневен прием на калории в нормални граници и дори по-нисък. Яжте високо-протеинова закуска с малко здравословни мазнини – може би омлет или протеинови палачинки. Изяжте голяма салата за обяд с много зеленчуци и добър протеинов източник – парче чисто месо от пиле, пуйка или риба. Следобед хапнете обезмаслена извара или дори нискомаслено кисело мляко, към които можете да добавите  малък плод и малка порция ядки. Идеята да гладувате до празничната вечеря, “за да имате повече място в стомаха“, никак не е добра! Напротив, трябва да сте нахранени и сити, за да предотвратите евентуално нахвърляне върху вечерята, което никак не бих ви препоръчал! Добре е, просто да сте внимателни и например да ядете повече протеини и зеленчуци, така че когато вечерята дойде да си позволите известна свобода в храненето и за да се насладите на някое вкусно лакомство! Аз ли казах това?! Да, точно така – някое истинско кулинарно престъпление – е, не голямо, разбира се!

Водата! Водата! Водата!  Ако се интересувате от съвременното схващане за здравословно хранене, вероятно до вас е достигнало едно разбиране за пиенето на вода и храненето – оказва се, че жаждата често може да бъде объркана със сигнали за глад. Това води до прием на храна вместо пиене на вода! Обещайте си да пиете повече вода и също така, да пиете чаша вода преди да напълните чинията си. Това не само ще ви помогне да се почувствате още по-добри за себе си, но и ще ви даде време да помислите за избора си и дали наистина искате да ядете или може да стане след малко?!

Придържайте се към добри количества храна! Изберете да зареждате чинията си предимно с големи обеми, насищащи храни. Можете да използвате ръката си, за да държите нещата под контрол. Нека по-голяма част от храната да е от зеленчуци – размера на юмрукът ви е добра порция, а когато става въпрос за зеленчуци, порцията може да бъде завишена без никакви неблагоприятни последствия от това! Протеинов източник с големина не повече от дланта ви също е съвсем на място – би могло да бъде каквото и да е чисто парче печено месо. Не се ограничавайте в избора му – всякаква изчистено от видими мазнини месо би било чудесно, дори и свинското. Е когато дойде време за лакомствата просто бъдете бдителни, вземете няколко от тях и им се насладете щом толкова ви харесват – онези мини еклерчета от коледното парти бяха страхотни, нали!?

Има още няколко съвета, които бих ви дал! Вие разбира се, сте в разумните граници и това е чудесно, но вкуса на превъзходните ястия все още разтърсва мозъка ви и желанието ви за нова доза е трудно укротимо! Задръжте за няколко минути, моля, помислете и не поръчвайте отново, ако не сте абсолютно сигурни, че сте гладни!  Може дори да изпиете чаша вода, за да си дадете време да помислите, защо не…! Дори дъвченето на дъвка може да помогне. В много от случаите, наистина нямате нужда от допълнително храна и можете да кажете „не“, въпреки че умът ви все още ви казва друго. Това ще отшуми съвсем скоро, така че позволете си да не го слушате този път – само за кратко. Напомнете си, че удоволствието е само временно, а вие имате важни цели да постигнете тази година – това би било доста мотивиращо!

Калории и тенденции. Снощи може би се отпуснахте малко, а?! Не успяхте да планирате съвсем добре нещата или накрая имахте някоя напитка повече?! Не го приемайте трагично! Въпреки „престъплениетo”, трябва да знаете, че добрите резултати не се случват за един ден и няма да изчезнат за една нощ! Да, може би са нанесени някакви щети, но ако въпреки това имате отличен дългосрочен план, нищо страшно не ви дебне зад ъгъла. Казвам това с ясното съзнание, че съществуват известни условиности, но съвсем съзнателно няма да се спирам на тях сега – достатъчно е това, че имате възможност да върнете баланса в следващите дни. Приема на калории не трябва да се разглежда непременно, като дневна тенденция, а по-скоро, като седмична! Това означава, че за да се контролира седмичният Ви прием, можете да намалите приема си в някои дни, за да приемете малко повече храна в следващите или обратното – това е в основата и на популярното ротиране на въглехидрати, например. Просто намалете количеството на храната си за ден или два! Можете да направите размера на порциите си малко по-малък, можете да избирате храна с високо съдържание на протеини, можете да увеличите храните богати на фибри – всъщност има толкова много добри решения, за да се чувствате добре и да не загубите усещането, че контролирате нешата!

И още нещо, за което думичка не споменах до сега, но не защото пропуснах, а защото то вероятно в по-важно от всичко друго – двигателната ви активност! Опитайте да увеличите интензивността на тренировките във фитнеса – освен всичко  друго, сега имате и истинска физиологична и биохимична причина за това – нахранени сте добре и сте заредени с енергия до пръсване. Дадохте възможност на храната да работи за вас, дайте и на тежестите възможност да направят същото! Предизвикайте себе си  и увеличете съпротивата – направите старите упражнения с онази тежест дето си я поставихте за цел още преди месец, вдигнете бройката на интервалите в кардио сесията, направете още един кръг от фукционалната тренировка!

Вие просто трябва да сте предварително подготвите за ситуациите и изкушенията, с които ще се сблъскате! Бъдете честни към себе си и реалистични относно очакванията, които имате за празниците. Ако не успеете да се подготвите добре е твърде вероятно да оцените празничните дни, като провал, а това е твърде неприятно усещане, съгласете се! Важно е също така, да не забравяте, че тези стратегии са чудесни и наистина ще ви вършат работа – те са достатъчно успокоаващи – но в останалите дни от месеца, от годината, от живота си, вие нямате причина да не се движите по онзи прекрасен план за хранене и активност, който ви носи успех и отлични телесни форми! Докато се придържате към него през повечето време, можете да си позволите да се хлъзнете малко тук и там, но в крайна сметка ще живеете живота си най-пълноценно…, наслаждавайки се на резултатите от собствените си решения и действия – толкова!