Ето защо не можете да промените тялото си

 

7 условия, които май познавате…

Отново е това време на годината, когато морето ни призовава, със силата на някакво древно заклинание и ни вика към нашите корени от водите му. Мотивацията е висока като никога, но тя разбира се, както и миналата година не е свързана толкова със здравето, колкото с визията ви. Обещанията, които си дадохте и преди са, че сте нов и с нови цели човек и никога, ама никога повече няма да докоснете онези страхотни курабии в кварталната пекарна (познато ли ви е?!) Хайде по същество, че тези лирични отклонения и на мен не са първите в живота ми.
Това не е първият път, когато мислите, че се храните добре, станали сте член и на най-близкия клуб за фитнес и дори започвате редовно да го посещавате. Изглежда, че сте направили всичко както трябва, но единственото, което постоянно липсва са резултатите. Защо не виждате резултатите и не извличате ползите от усилията си? Възможно е дори с най-добрите намерения да насочвате твърде много енергия към грешните неща. Повечето цели в здравето и фитнеса могат да бъдат постигнати съвсем просто, стига усилията ви да имат правилна посока?! Имате усещането, че нещата са лесни и просто няма как да не се случи онова, което сте си наумили. Въпреки това упорито, да не кажа твърдоглаво, продължавате да правите все същото, което означава, все същите грешки…отново и отново…! Ако се научите да полагате усилия и работите в правилна посока, ще губите много по-малко време, ще хабите по-малко енергия, и най-после тази година, ще постигнете целта, която сте си поставили….още преди…е, преди доста години! Ето няколко възлови пункта, които ще очертаят новият ви път и ако някои от тях ви се сторят познати, не се учудвайте, те наистина не са ужасно сложни, недостъпни или непосилни за вас, не…, те просто не бяха вашият фокус…до сега!

  1. Работа с тежести. Не е тайна, че физическите упражнения са един от ключовите компоненти при всяко отслабване или подобрение на физиката, но е често срещано, че хората прекарват твърде много време в правене на кардио сесии и неправилни упражнения. Разбира се, каквито и да са упражненията са по-добри от нищо, но упражненията с тежести са това, което наистина ще промени тялото ви. Не ми вярвате? Просто направете това наблюдение и ще разберете, че дори три-четири силови сесии на седмица са достатъчни за намаляване на телесните мазнини и увеличаване на мускулната маса.
  2. Хранене с достатъчно протеин. За да поддържате мускулите си или да увеличите тяхната маса, трябва да се уверите, че приемате поне 1-1.5 грам протеин на килограм телесно тегло на ден. В допълнение към благоприятните промени в мускулната маса, протеинът е най-метаболитно активният макроелемент, което означава, че ще изгаряте повече калории, само за да усвоите протеина, отколкото бихте изгаряли при усвояването на въглехидрати или мазнини.
  3. Хранене с подходящи калории. Това е много важно. Ако целта ви е загуба на телесни мазнини, хранете се в лек дефицит. Ако целта ви е увеличаване на мускулите, хранете се в лек излишък. Ако желанието ви е да поддържате телесната си композиция, то в такъв случай правилно би било е да настроите калориите си за поддръжка и да балансирате храненето си! След като имате разбиране за калориите, важно е да се уверите, че всъщност приемате количеството, което сте определили. Повечето хора подценяват броя на калориите, които консумират и всъщност изяждат едва 500-1000 калории на ден! Вярвайте ми, това е сигурен начин да провалите напредъка си!
  4. Сън. Не подценявайте силата, която сънят може да има върху тялото ви. Въпреки че калориите в крайна сметка ще определят телесната ви маса, повече сън може да има драстично въздействие върху формата на тялото ви, колко мускули и колко мазнини имате, и дори къде са разположени те. Смята се, че тези, които имат поне 7-8 часа сън на нощ, са с по-малки талии, повече мускули, по-малко мазнини и повече енергия, и заради това живеят по-висококачествен живот.
  5. Спрете стреса. Важно е да разберете, че ще имате стрес от почти всичко, което правите в живота си. Той може да бъде емоционален, физически или психически, но всичко трябва да бъде подредено така, че да имате оптимално здраве и телесен състав. Повишените нива на кортизол могат да изиграят огромна роля в увеличаването на коремното затлъстяване, повишения риск от преяждане и винаги ще бъде фактор за сериозно саботиране на телесното здраве.
  6. Движете се и извън залата за трениране. Мислете за по-голямата картина, за здравето в общ план, за биологичната си същност и за необходимостите по поддръжката й. Тренирането за един час е страхотно, но просто да се движите повече и през останалата част от деня. Това в крайна сметка може ще има въздействие върху здравето и теглото ви, наравно със стандартните ви тренировки.
  7. Пийте достатъчно вода. Известно ни е, че промените в теглото са свързани главно с промените в приема на калории, но често се пренебрегва значението на приема на вода. Увеличаването на приема на вода ще помогне на всички ваши вътрешни органи да функционират оптимално, да ви поддържат здрави и пълноценни между храненията, да се увеличи енергията (и разходите за калории) много, много повече. Мускулната тъкан е около 75% вода, така че пиенето на повече вода също ще помогне мускулите ви да функционират правилно.