Скритите опасности от коремните мазнини

 

Искате ли да живеете дълго!? А искате ли да сте здрави в рамките на този живот, а не просто да сте живи и всъщност това да е една смазваща тежест за вас и околните?! Май започнах твърде мрачно, но и проблема, за който искам да ви разкажа всъщност наистина е мрачно сериозен. Искате ли наистина да имате здравословен начин на живот…, тогава чуйте следващите думи и направете необходимото, за да стоите колкото се може по-далеч от позицията, за която ще ви говоря…, колкото се може по-далече!

Искате ли да отслабнете, търсите ли начини да сте по-жизнени и да имате повече енергия? Ако е така, направете каквото е необходимо, за да се отървете от вътрекоремната мазнина! Само от нея ли!? Е, не само от нея разбира се, но обърнете внимание на мазнините около стомаха…в областта на пояса …на корема…на шкембето, или както и да го наричате помежду си. Вярвайте или не, мазнините около стомаха засягат здравето ви на всяко ниво. Това е не само неестетично, не само неприятно, но и много опасно. Все повече изследвания показват, че мастната тъкан в тази област, увеличава риска от коронарна артериална болест, диабет, инсулинова резистентност и преждевременна смърт. Не успях да избягам далеч от мрачните краски, но това е самата истина, груба и достатъчно неприятна. Но има светлина в тунела, защото за щастие, тези проблеми могат да бъдат предотвратени чрез прилично хранене и упражнения.

Защо абдоминалната мастна тъкан е толкова опасна? 

Последни проучвания са установили, че коремните мазнини са по-опасни за сърцето, отколкото общото затлъстяване. Хората, които носят излишни килограми около талията, имат смъртност, която е два пъти по-висока от тази при хора с общо затлъстяване. Вътрекоремните мазнини се наричат висцерална мастна тъкан и тя изглежда е важен фактор за повишевата смъртност от сърдечни заболявания и диабет. И въпреки тази тревожна истина, средната обиколка на талията на хората по света се увеличава бавно и сигурно…! Особено силно изразено е това отвъд океана, в страната на неограничените възможности! Май там са неограничени възможностите за консумиране на храни с потресаващо въздействие върху здравето на американци и емигранти от цял свят. Неограничени възможности за консумиране на индустриални храни и възникналото в следствие на това индустриално отношение към храненето!!! Много разчитам на вас да ми напомните да ви разкажа за тези пагубни явления – много!!!

Тлъстината, съхранявана в средата на тялото е най-опасната за здравето, защото тя обхваща вашите органи. Тя всъщност е биологично активна тъкан, при това по такъв начин, че произвежда вредни химикали, които оказват неблагоприятно влияние върху вашия метаболизъм, хормонте ви и от там върху цялостната работа на вашите органи и системи. С течение на времето може да доведе до метаболитни нарушения, диабет тип II и намалена белодробна функция. Този тип мазнини отделя цитокини, които увеличават риска от възпаление, сърдечни заболявания и инсулинова резистентност. Тези мастни киселини също повишават лошия холестерол и понижават нивата на добрия холестерол. Изследователите свързват коремната мазнина с по-висок риск от рак на гърдата, хипертония, възпалителни заболявания, сексуални дисфункции, депресия, деменция, инсулт и артрит. О, не…този път наистина прекалих!!! Изследване, проведено върху 15 000 души, показва, че жените с нормален индекс на телесна маса (МБМ) и голяма талия са с 32% по-висок риск от смъртност, в сравнение с жените с общо наднормено тегло. Сега ще ви върна на земята и ще ви кажа, че само защото теглото ви е в нормални граници,  не означава, че сте здрави. Ако корема ви стърчи напред, твърде вероятно е да имате висок риск от хронични заболявания.

Как се развива висцералната мазнина. Не всички мазнини са създадени еднакви. Тлъстината на талията е далеч по-опасна от тлъстината на бедрата, ръцете или краката. Тя всъщност се счита за токсична, защото, както вече споменах, освобождава про-възпалителни химикали, които пречат на мозъчната функция, апетита, настроението и метаболизма. Коремната мазнина причинява възпаление в тялото ви, потиска хормона на насищане лептин и по такъв начин създава възможност за прекомерна консумация на храна – един от сериозните бичове в хрането. Този тип мазнини не е непременно свързан с общото затлъстяване. Може да сте кльощави и все още да имате голям корем. Висцералната мастна тъкан се локализира около черния дроб, жлъчния мехур, сърцето и други вътрешни органи, затруднявайки работата им и чисто механично и причинявайки големи увреждания. Причините за натрупването и са достатъчно много –  продължителния стрес, потреблението на големи количества захар под различна форма, хормоналните дисбаланси. Хроничният стрес обаче е основен рисков фактор за абдоминалната мастна тъкан. Когато се срещате с травматични събития, лични проблеми или тежко натоварване, нивата на стресовият хормон Кортизол се покачват. И сега четете внимателно, защото следва нещо изключително важно – драконовски диети, лош сън и прекомерни кардио тренировки могат да доведат до същия ефект – те предизвикват отделяне на Кортизол, а той кара тялото ви да съхранява мазнини около кръста!

Добрата новина е, че можете да предотвратите това и намалите мазнините в корема! Необходимо е да направите малки промени в начина на живот. Например добре би било да си осигурите повече сън! Да намалите захарта и да подобрите физическата си активност. Яжте цели, натурални храни, избягвайте пагубните жестоки диети и превърнете в навик тренирането на тялото си! С някои прости подобрения на ежедневието си, можете да направите големи подобрения във физиката си, включително и в „средната секция”. Какво казвате?! Не знаете какво точно трябва да направите?! Както мъдро съм казал преди доста години – „За да имате истински успех е необходимо да имате ясно видима цел и да познавате пътя към нея…, или някой, който го познава!!!” Ами, това е…