Трениране за отслабване или за да сме здрави!

 

Движението е полезно за здравето! Някой да не е съгласен?! Ако все още има такива, които нямат това разбиране, моля бързо да се ориентират правилно, защото всяка друга позиция е „нездравословна”! Тренирането, като израз на целенасочено, контролирано движение е полезно за здравето и това е истинският му смисъл! Искам да кажа, че ако мотивът ви да тренирате е да бъдете слаби, то той е малко сбъркан, леко встрани от истината. Срещам често мнения, че ако някой е слаб той няма нужда да тренира! Това е меко казано несъстоятелно, но е най-често срещаната мотивация да се тренира няколко пъти в седмицата и да се спазват изтощителни хранителни планове.  Аз също получих този коментар: „Ти си в отлична форма, не е нужно да се мъчиш с тези тренировки, а и с храната…!” Всеки път, когато чуя това се чувствам зле. Аз не правя всичко това, за да изглеждам слаб или просто във форма, а преди всичко, за да бъда здрав! Не, не искам да кажа, че визията е без значение и че това какво виждате в огледалото не е важно, напротив, то е значимо, създава самочувствие и мотивира….! То обаче е вторичен ефект от здравословният начин на живот, от тренирането и доброто хранене. Ще ви накарам да се съгласите се с мен!

Ако само визията е важна, то от момента, в който постигнете желаното до отказването от активно движение има твърде кратко време. Опитайте да поправите мотивите си и да се забавлявате, а след това ще имате всички основания да се гордеете със себе си и с …продължаващите усърдни тренировки! Направете упражненията не задължение свързано с постигането на конкретна визия или резултат, а забавление. Тренирането не бива да бъде трудна работа и в никакъв случай не трябва да бъде най-лошата част от деня ви. Превърнете го в част от вашият свят, в очаквана част от дневният ви режим, а защо не и в най-добрата част от деня си. Това категорично ще го направи начина на живот.  Всичко, което трябва да направите е да промените начина, по който го възприемате! Всъщност много хора не успяват да осъзнаят, че телата ни са създадени, за да се движат. Въпреки това, ние сме възпитали умовете и телата си да се отпускат и то винаги по един и същи пагубен начин – като мързелуват! През последните столетия  хората с потресаващо усърдие правеха всичко, което бавно но сигурно да ги направи мързеливи, състарени и все по-увредени за съжаление!

Сега ние сме изправени пред предизвикателството да променим този начин на мислене и възпитание, но как да всъщност да направим това? Аз знам, че най-трудната част е да има нужната за старт мотивация. Може да започнете с абсолютно елементарни неща, като кратка разходка или две-минутно раздвижване до бюрото, на което сте принудени да седите по цял ден заради естеството на задълженията си! Просто ставайте на всеки час утре и раздвижвайте китките, лактите и рамената си, а след това обиколете няколко пъти бюрото си. Малко е откачено, а…, но нямате представа колко добре ще ви подейства…! Планирането на това раздвижване и изпълнението му ще ви тонизира не само физически, но и ментално и в крайна сметка дори ще ви забавлява! Може да направите и много повече, разбира се! Например да организирате и осъществите кратък излет сред природата със семейството или приятелите си би било прекрасно! Може да почистите къщата или двора си, да притичате до магазина и още какво ли не, просто се движете…!

Променете начина си на мислене. Когато мислите за здравето си и за движението, мислете за него като за нещо, което правите така че можете да живеете по-дълго, да се освободите от стреса и в крайна сметка, да бъдете здрави. Променете мисленето си, така че в крайна сметка тренирането ви да бъде наистина вълнуващо и да се чувствате истински щастливи от всичко това! И още нещо, което смятам за изключително важно – бъдете благодарни, че сте в състояние да се движите! Някои хора просто не могат!!! Някои хора биха дали живота си, за да ходят, тичат и скачат. Така че възползвайте  се от физическата си сила и тренирайте, движете се и живейте!

Тренирането никога няма да ви позволи да съжалявате един ден за грешките си, вие просто ще сте се лишили от тях отдавна в миналото си!

Всяка сутрин ставайте и си повтаряйте: „Не, аз не тренирам за да съм слаб, аз тренирам, така че когато съм на 80 години, все още да мога да ходя сам, когато имам деца, да мога да играя с тях и през всичкото това време тялото ми да бъде в състояние да се бори и всъщност да може да прави онова, за което е създадено от великата природа – да се движи ! Аз ще тренирам за себе си, за моето здраве!!!”

А сега да си направим услуга и да отидем да тренираме за здраве…, заедно!!!