ОЩЕ ЕДНА ПОРЪЧКА

 

ОЩЕ ЕДНА ПОРЪЧКА, ПРАЗНИ КАЛОРИИ, ДОБРОТО ЗДРАВЕ, ПРИОРИТЕТИТЕ И НОВИЯТ ЧОВЕК

(Как алкохолът засяга тренирането)

„Двойна водка, моля и една студена кола!”. Чух поръчката и се замислих, за това колко много хора си позволяват това „удоволствие” в този сезон особено. Да, това е лятото, то идва с дъжд от барбекюта и празнични вечери, урагани от специални дни и буреносни ваканциони партита. Социалните контакти често карат много от вас да се отдадат на нездравословни храни и…алкохол. Узаконената загуба на присъщите на човеците качества често е на прага ви и настойчиво тропа на вратата ви…!  Често откривате, че дори да сте прекалено съвършен в делничните дни, с настъпването на уикенда след финално напрегнатия петък, изведнъж имунитета ви за правилно отношение към храненето някак приказно изчезва и изборите за хранене изведнъж се оказват не толкова добри!  ТРЕВОГААА!!! Алкохолът е пълен с празни калории (Какъв израз само!). Празните калории (алкохол) са първото гориво, което се използва в комбинация с въглехидрати, мазнини и протеини. Процесите на изгаряне на мазнините се отлагат за неопределено време и това естествено води до сериозно подхранване на дeпата за енергия! С една дума натрупванията от мазнини в най-нежеланите области върви с пълна пара!

Калориите и липсата на хранителни вещества в алкохола възпират здравословния метаболизъм да функционира правилно и карат тялото да спре изгарянето на мазнини. Калориите, които се намират в стандартна алкохолна напитка, са много концентрирани в сравнение с много други храни и това всъщност причинява неволно поемане на много повече калории, отколкото иначе биха били погълнати. Ако използвате за разредител нещо различно от вода, например кола, сок или някаква друга безалкохолна напитка, картината става твърде недобра, заради допълнителните калории и въглехидрати. И виното, и бирата имат високо съдържание на въглехидрати. Въпреки че ефектите, които тези различни видове калории имат върху тялото, са различни.

Въглехидратите освобождават инсулин, който може да ускори съхранението на мазнини и когато в кръвта попадне голямо количество захар, т.е. енергия, и тя не може да бъде оползотворена, древните метаболитни механизми за оцеляване я складират в депата за енергия! Да точно тези, от които много се дразните!

Резултатът е, чe се добавя още мастна тъкан. Алкохолът също забавя метаболизма ви, което води до по-нататъшно съхранение на мазнините и може да наруши процеса на изграждане на мускулите. Други отрицателни ефекти на алкохола са, че понижава засищането, което  ви прави по-податливи на преяждане или хранене на нездравословни храни, заради  повишения апетит. Алкохолът може да увреди стомаха, бъбреците и черния дроб (когато не вършат работата си правилно, това може също да доведе до съхранение на мазнини). Един от най-пагубните му ефекти е, че намалява тестостерона, това директно ще доведе до загуба на мотивация за работа и трениране, разбира се. Повишените нива на кортизол (стресовият хормон) също са в приоритетите на алкохола, а това в комбинация с гореказаното вече е наистина прекалено, не мислите ли?! Причините да се замислите за консумацията на алкохолни напитки са достатъчно силни, за да сложите на кантара вашите бъдещи и вече вложени усилия.  Помислете за това и преценете правилно какво да е следващото питие и струва ли си въобще…?! И ако желанието ви въпреки всичко остава наистина непреодолимо, не съм аз човекът, който ще ви отказва от това. Искам само да ви накарам да се замислите върху това за къде сте се запътили и до колко алкохолът пречи на вашата цел и ако прецените, че може да си позволите известно количество, то заповядайте. Всичко в карая на краищата има своята цена и задача на всеки е да реши иска ли да я плати или не…!? Въпрос на приоритети, нали?!

Голяма водка, моля и ……ОООПС…МАЙ СГРЕШИХ…!!? Една малка бира, за сбогом …, от утре съм нов човек! Е добре, нови човече…!