b

ХРАНЕНЕ – истината за въглехидратите и мазнините

 

НАКРАТКО ЗА ИСТИНАТА ЗА ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ И МАЗНИНИТЕ.

КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ ВРАГ?

Мисля, че това е важна тема, защото дори аз самия преди време, въпреки че тренирах сериозно, не осъзнавах колко лоши хранителни навици следвах сляпо. Така че аз съм тук, за да дам някои полезни знания и точно сега искам да поговорим малко за въглехидратите. Не мога да разбера, как все още въпреки, че информация бълва, буквално ни залива отвсякъде, хората имат познанието, че въглехидратите са лоши за нас. Всичко това е, защото въглехидратите са източник на енергия, а калориите, този основен „ враг”, представете си, са онова, което ви прави дебели!

Нищо подобно скъпи приятели.

Чувал съм, че ако отрежа въглехидратите от диетата си, ще отслабвам. Когато споменавам въглехидратите, аз говоря за ориз, картофи, макаронени изделия, хляб…,известни като сложни въглехидрати. Точно по тази причина аз ги изрязах от диетата си (нека припомня, че става въпос за преди повече от 20 години) и очаквано, започнах да губя тегло! Искам да кажа, че бързо загубих тегло. Но бях уморен! Бях физически и психически изтощен. Отслабвах, но винаги бях гладен. Сдобих се с най-лошото – нежелание буквално за всичко и никога не бях пълен с енергия, за да завърша тренировките си. Не знаех, че тялото ми предпочита да използва въглехидратите за енергия. Това беше малък или по-скоро голям урок. Наука, нищо повече! Вашето тяло разгражда въглехидратите, които ядете, на захари, които след това се превръщат в глюкоза. Глюкозата се абсорбира в кръвта и осигурява енергия за тялото ви!

Накратко: въглехидратите са добри за вашето тяло, те просто са необходими, за да функционира то!

Изборът на добрия вид въглехидрати е различна история, обаче! Имайте предвид, че плодовете и зеленчуците също са въглехидрати. При избора на въглехидрати искате да сте сигурни, че те също ще осигурят на тялото ви хранителна стойност, а също така и витамини, минерали, фибри. Те осигуряват  голяма част от всички добри неща, от които се нуждаят телата ни! Различни видове ориз, картофи, овес и още зърна и семена са отличен избор. Сурови зеленчуци, умерени количества плодове също чудесно биха  се вписали в един добър хранителен план.

Просто помнете, че яденето на твърде много НИЩО не е добра идея. ЧУДЕСНО!

А сега да кажем няколко думи и за другия „враг” на атлетичните тела – мазнините! Огромна грешка е схващането, че мазнините са лоши за вас. Истината, която веднага може да кажем е, че консумираните мазнини не се съхраняват автоматично като телесни мазнини. Излишното съхранение на мазнини е това, което тялото ни осигурява, когато му даваме прекалено много храна. Така то е научено от майката природа, за да оцелява!!! Нека кажем още, че разграничаваме основно два вида мазнини: наситени и ненаситени. Наситените мазнини са да кажем с някои условности „лоши”. Говоря за животинските мазнини! За съжаление почти всичко приготвено в заведенията за бързо хранене е направено с тях и начина на приготвяне прави тези храни ужасни (съвсем съзнателно използвам тази дума!!!). Нека наречем ненаситените мазнини добри. Те идват от семена, студено пресовани олия, риба, ядки и др. Мазнините действително регулират вашите хормони и ако нямате достатъчно въглехидрати в диетата си, мазнините ще се превърнат в енергия и за тялото ви. Хубаво е да се консумира здравословна доза дневни мазнини. Надявам се тази информация да е от полза за вас, но всъщност се надявам да имате въпроси, за да мога да бъда още по-изчерпателен и полезен за всички ви, защо не и с още някой фитнес съвет!

Е, имайте страхотни дни, изпълнени с енергия и добро настроение, приятели…!