Завръщане в залата след прекаран Covid19

 

 

Шокирани сте…!? Имате болки в мускулите и гърлото, температура!

„О, само това не, как ще тренирам сега, а и нали се грижа за здравето си, защо се чувствам така, сякаш съм прегазен от танк!? Храня се правилно , тренирам усърдно и живея здравословно, какво  се случва с мен…!”?

Ами вие сте просто човек, с всички печалби и някои несъвършенства от това , разбира се. За съжаление и всички онези, които се грижат за здравето си също боледуват. Пак ли ви шокирах?! Ами това е истината и ако питате, за какво е всичко онова, за което усърдно се грижите тогава, ще ви отговоря – „ За здравето  ви е, категорично”, но животът на всички хора е съпътстван и от моменти, в които организмите ни са побеждавани от някой и друг вирус, грип и дори по-сериозни заболявания и това означава само едно – хора сме, не машини / макар, че и машините се повреждат понякога /! Истинските ползи от добрата двигателна активност и хранене, се състоят в това въпреки несъвършенствата ни да се преборваме с по-голямо число страдания, да преминаваме по-леко през тях и да бъдем засегнати в по-малка степен от недобрите последствия от всичко това! Не е ли достатъчно?!

И така, шокирани сте, защото имате всички симптоми на простудно заболяване, а може би пореден вирус си прави дебелашки шеги с опитите ви да сте редовен в спортния клуб. И…, какво следва сега, ли?! Много зависи от това, какво всъщност ви е сполетяло  и в каква степен това е засегнало добрата ви иначе кондиция? Въпросите за това как да преминете през това и какви промени в графика ви ще наложи, ще може ли да тренирате, ще помага ли това или обратно, валят, като порой и прострелват  и без това ранения ви мозък и всъщност само допринасят за окончателната победа на болестта, защото от стреса кортизолът ви вече е в космоса, а сърцето ви работи на убийствено високи обороти. Като казвам убийствено, имам предвид точно това, защото…! Сърцето ви бие, като при натоварване по време на трениране, а високата физическа активност по време на вирусните или грипни неволи стимулира кръвообращението, с което улеснява разпространението на болестотворните организми в тялото. При такива състояния може да се получи дори хронифициране на болестта и развитие на т.нар. синдром на хроничната умора, а физическите възможности на организма ви да излязат извън строя за дълго време. Ако все още замисляте рискови планове за трениране, поради разбирането, че ще загубите формата си и ще разрушите постигнатото, ще ви кажа, че твърде вероятно ако продължите с тренировките това да се случи в много по-сериозен мащаб. Това е наука, а не твърдение на прекалено предпазлив човек,… не! Тялото ви има нужда от почивка в този момент ,             много повече от когато и да било!

Е какво да направя точно в този случай, се питате!? Това вече  е въпрос на място.
Да тренирате ли въобще по време на вирусни или грипни атаки, настинки, или някои по-леки респираторни заболявания, или да почивате и как да се възстановите, и кога да се върнете към нормалните тренировки?

Спортът категорично калява организма – физическите занимания, особено на открито, дори ни правят по-устойчиви на вируси. Ако обаче говорим за тренировки със сериозни натоварвания , каквито са трениранията с тежести, нещата излеждат по друг начин. Обичам да казвам, че организмът на сериозно спортуващите, често се намира в състояние „ на ръба”, където границата между здравето и болестта лесно може да бъде прекрачена. В такива състояния и при някои не до там добри стечения на обстоятелствата  вирусите се оказват в по-изгодна позиция. Може да се наложи продължителна почивка – понякога месец, а дори и повече!
Май вече не ви се тренира чак толкова много, а?!

А и какво толкова ще се случи, ако се разминете с няколко тренировки, нали и те и наложените или планирани почивки, всъщност работят за едно и също нещо – здравето ви!

Спортуване с настинка?!
Да се ​​разболееш е доста лесно, дори да не претоварваш тялото с интензивни тренировки. Това е напълно възможно, защото вирусни заболявания засягат човешкото тяло много агресивно. Те могат да унищожат дори силна имунна защита! Много от любителите атлети в този случай не знаят какво да правят по-нататък и дали могат да продължат заниманията си. Правилното решение в този случай е да се допитате до специалисти , но мненията на лекарите по този въпрос не са еднозначни. Някои твърдят, че малките силови натоварвания няма да навредят на тялото, въпреки че няма да ускорят процеса на оздравяване. Други специалисти казват, че по време на обикновената настинка дори се отделя хормонът кортизол, който разрушава мускулите, така че тренирането в залата няма да е полезно.

Ако забелязахте, през цялото време говорех за вируси, грипове и съзнателно избягвах „обикновените настинки”, защото всъщност както в началото споменах, много е важно какво е естеството на заболяването. При настинките  често пъти можете дори да продължите да тренирате. Наблюденията ми в тази посока показват, че при тях е възможно да се тренира в условията на средни до умерени натоварвания и разбира се не бива да очаквате чудеса от тялото си – това определено не е периода за надграждане на възможностите ви!  Е разбира се, добре би било да редуцирате натоварванията, но въпреки това е възможно и да не спрете да посещавате спортната зала. Средноинтензивните натоварвания могат дори да повлияят положително състоянието ви, и всичко да приключи съвсем скоро без особени последствия. В такива случаи можете да направите не много продължителни  разходки, кардио сесии, да се упражнявате използваки само собственото си тегло и да направите тренировка с упражненията с които обикновено загрявате, като тях дори можете да направите в по-голям от стандартния обем! Ако в тренировката  стигнете до леко изпотяване, вероятно ще се освободите от известни количество токсини, така активно ще подпомогнете възстановяването си, а какво по-хубава от това?! Простудите могат да отключат ред сериозни заболявания и да дадат шанс на вирусни и грипни заболявания , но те могат да бъдат контролирани в известна степен  и с правилни действия да се възстановите много скоро.

Ако настинката е донякъде безобидна и обикновено не пречи значително на упражненията, при заболяванията причинени от вирусни или бактериални инфекции, нещата не съвсем не стоят по този начин! Ако ви натиснат вируси, тренировките дори под формата на лека активност не се препоръчват. Грипът може да доведе до сериозни усложнения, но как да го разпознаем, при положение, че симптомите им са почти идентични?!

В случай на грип или вирус обикновено има висока температура /над 38С/ и това може да бъде придружено от втрисане и изпотяване, а при тези симптоми, тренирането е противопоказно. Мускулите са болезнени, ставите работят като че никога не са смазвани и всичко това пречи на ежедневните движения дори, а какво остава за целенасочени телесни упражнения. Продължителността им обикновено е около пет –шест, дори малко повече дни, докато настинките отшумяват в рамките на два-три дни, а симптомите им се ограничават до хрема, главоболие, ниска температура.

СпортуваНЕ с вирусна или грипна инфекция?!

Какво все пак се случва при вирусните и грипни инфекции? Ще ви препоръчам да се облегнете на природата и да се научите да се вслушвате и разбирате телата си! Мускулни болки, температура и сънливост са ви повалили в леглото и само мисълта за физически действия ви кара да се чувствате, сякаш не асансьора вас , а вие него сте изкачили  до седмия етаж на гърба си! За нищо на света не ви се става, съня е залепнал на очите ви, а за трениране и мисъл няма. Какво става с вас, и как всъщност да постъпите? Ами вие вече го правите –спите много повече от обикновено и почти не се движите. Това ли е решението, та нали сме създадени да се движим…?! Да, но не и сега, сега майката природа ни казва да спим и по възможност да не се движим, за да не подсилваме вируса!? Бъдете уверени в това – природата ни дава недвусмислена команда – не се движи , възползвай се от възстановяващия сън и просто изчакайте бурята да отмине, толкова! Откажете се от тренирането за известно време, в противен случай имунитетът ви ще се срине и ще се наложи да се откажете от тренирането за неизвестно време! Свидетел съм на това как тренирането в такъв период, за някого може да бъде безпроблемно, но за друг, да бъде крайно опасно!

Температурата  е сигнал, че в организма има увеличено производство на защитни тела, които помагат на имунната система да се бори с вируси и бактерии. Всички сили на тялото са насочени специално към борбата с инфекцията. Вътрешните органи – сърце, бъбреци, черния дроб са поставени на изпитание и ако добавите и трениране, картината много лесно може да се окаже апокалиптична.

Запомнете, че по това време в организма всички анаболни процеси значително се забавят, а катаболният хормон кортизол, буквално се развихря. При такава ситуация като минимум се повишават нивата на глюкозата в кръвта, и натрупването на мазнини и разграждането на мускулите ви е в кърпа вързано. Оказва се, че усилията в тренировките при вирусни заболявания, вероятно не само няма да са ползотворни, а биха довели до натрупване на излишни мазнини, поради стремежа на организма ни да се запаси с хранителни вещества, за да пребори болестта. Изглежда леко противоречиво , но майката природа в този случай предпочита да ни лекува, а не да тренираме, факт! Това особено силно засяга онези, които се стремят да изградят прилично замускулено, атлетично, добре композирано и правилно функциониращо тяло – с една дума всички!

Каквото и да се случи , все пак след известно време страданията ще си отидат  и ежедневието ще се завърне в познатото ви русло на работа, социални и лични ангажименти и…трениране , разбира се!  Завръщането ви в спортната зала категорично трябва да стане бавно и постепенно – това е ключът! Колкото по –продължително е било лечението, толкова по-продължително трябва да е вработването и връщането към старите нива на натоварване. Бавно, постепенно, но безотказно и надявам се, с онзи пламък, който блестеше в очите ви преди глупавото боледуване! Понякога може да се окаже, че връщането отнема седмици, но колкото и продължително да е то, добре е да започнете с умерено интензивна тренировка, дори и веднага след като болестта отшуми. Ако тя ви е отдалечила от залата за повече от седмица, започнете с упражнения за цялото тяло и не бързайте със специализираните тренировки. Включете в работата всички мускулни групи, така трудно ще претоварите някой сектор, но ако въпреки това почувствате дори и леко неразположение,  отложете рестарта с няколко дни и изчакайте до момента на по-добро възстановяване!

Бавно и постепенно, но безотказно, това е ключът…!!!