БАЛАНС 

ПЛАНОВЕ ЗА ХРАНЕНЕ И ТРЕНИРАНЕ,

ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ,

ИЛИ ПРОСТО – БАЛАНС 

 

Не се стресирайте, спрете да се притеснявате дори за десерта или алкохола!!!

(Последното казвам с някои условности и ясното съзнание, че ще се намерят хора, които доста фриволно ще приемат думите ми, но въпреки това искам да го дам като краен пример за онова, което ще обясня в следващите редове.)

Вместо това научете какво всъщност означава да загубиш мазнини или да натрупаш килограми мускули, за да можете да изградите по-здравословни планове за хранене и това да включва ядене на това, което обичате.

Звучи твърде еретично от моята уста, нали?! Е, нека да разнищим тази ерес заедно и да разберем за какво всъщност става въпрос!

„ Доста съм притеснен. Всеки път, когато искам да се наслаждавам на храненето, на социалните контакти или дори на празниците, всички планове за хранене, които се опитвам отговорно да спазвам ме стресират! Как да бъда добър за себе си, как да направя това, без да изгубя ума си?”

Въпросът ми бе зададен за пореден път, от поредния човек, и аз само клатех глава, защото пощата ми се препълва вече и това питане е най-често срещаното…  Въпросът беше съвсем на място, но разочароващ, защото го задават деветдесет от всеки сто души. Можех само да се питам…Как стигнахме до тук?

Това е критичната точка, мястото където се срещат фитнесът и храненето, и за повечето хора това е черно-бяло поле. Или – или?! Здравословното хранене и трениране се преживяват като огромна и депресираща тежест и се смята, че са създадени от популярни (или не толкова) специалисти само за елитна част от човеците надарени със свръх потенциал за такава дейност.

Всъщност повечето хора смятат, че най-ефективният план за трениране и диета се състои от две основни понятия:

Вие не можете да изглежда страхотно, ако не се отдадете изцяло!

Трябва да тренирате ожесточено през цялото време, за да бъдете във форма и да изглеждате чудесно.

Най-здравословните диетични планове и най-ефективните стратегии за хранене всъщност се фокусират не върху суперхрани, страховити жертви от ваша страна или вълшебни хранителни добавки. По-скоро,  ако има нещо наистина реално, което  виждаме в научните изследвания, това е последователността, устойчивостта и търпението. На тях се основава всеки добър план и това наистина предотвратява бъдещи провали на иначе перфектни планове. Смятам, че когато се направени правилно, всички хранителни планове биха издържали на атаките на някой и друг десерт, на някой ден с пропуснато трениране и даже (сега бъдете внимателни) …и даже на бонбоните за рождения ден на колегата ви и едно питие за негово здраве! Мъничка чашка разбира се (аз съм си аз в крайна сметка)!!!

 

80 / 80 / 80

Ако през осемдесет процента от времето се придържате на осемдесет процента към хранителния си план и осъществите осемдесет процента от планираните тренировки…е, в този случай няма от какво да се притеснявате, напротив, можете да се гордеете със себе си, вие сте преди всичко човек! Можете да започнете процеса като приемете плановете си по този начин и в същото време не пропускате новостите, бъдете себе си преди всичко! Повярвайте, това ще предизвика ефекта на доминото по отношение на полезните за вас практики.

 

КАКВО ПРАВИ ХРАНИТЕЛНИТЕ ПЛАНОВЕ ЗДРАВОСЛОВНИ

Нека да направим крачка назад от поставените цели за загуба на мазнини, здравословно хранене или трансформация на тялото. Започнете, като се отървете от каквато и да е непреклонна мисъл, която имате за това, какво е необходимо, за да изглеждате и да се чувствате добре. Това не означава, че трябва да си кажете: „Спирам с това” и да не се притеснявате за вашето поведение и действия. Това означава, че трябва да разберете смисъла на това, да бъдете здрави и как привидно доброто поведение може да стане обсебващо и опасно и най-важното, да ви измами за да повярвате, че трябва да следвате определени „екстремни“ мерки ако искате да постигнете целите си..

Преди да започнете с какъвто и да било план, искам да ви кажа, че единствения правилен мотив, който трябва да ви доведе в залите за спорт и да ви накара да искате да се храните добре и въобще да бъдете добри за себе си, е да сте здрави! Здравословните практики не винаги кореспондират пряко с популярните хранителни и двигателни практики. Всичко онова, което е познато от десетилетия и определено работи в тази посока е плод на много труд на специалисти, но е практика от около преди 30, 40 и повече години…! Условията, в които живеем се промениха драстично през този период и това налага един нов прочит на смисъла и философията на двигателната активност и правилното хранене.

Здравословно  – означава да се радвате на живота си. 
Здравословно – означава да намирате подходящите ситуации, за да ядете храни, които обичате. 
Здравословно – означава да не се тревожите, ако пропуснете деня, който сте планирали да тренирате, особено ако това е така, защото правите нещо по-добро с времето си.

 

БАЛАНС

Мисля, че всичко това трябва да се основава на принципа на равновесие и реализъм, така че да не губите времето си и още по-малко да рискувате здравето си в опити да бъдете все по-добри. Няма значение дали сте професионален билдър или любител на филми от дивана или се намирате някъде между тези крайни позиции  – всички ние се нуждаем от БАЛАНС.

Вашата цел е да направите необходимото, за да промените тялото си толкова, че да е наистина полезно. Нищо не е задължително! Това може да бъде толкова просто!!! Вземете полезното, доброто и премахнете лошото, това може да  включва твърдостта на диетите, които не можете да издържате, например. Чувал съм за диети, които категорично изключват хранене късно вечер, и за тренировки , които смазват емоционално трениращите…!? На кого, за Бога му трябва това и какво го налага! Правете всичко възможно, за да тренирате упорито, страстно и безмилостно дори, ако искате това, но ако пропуснете някоя тренировка или часа за хранене…, не се самобичувайте за това…, направете пропуснатото в първия възможен момент! Задачата ви е да дадете приоритет на вашето здраве, но не непременно да бъдете съвършени с него, особено по време на празниците. Хората, с които прекарвате времето си, и спомените, които създавате, често пъти са повече от всяка тренировка! Това не е извинение или липса на ангажираност към вашата форма. Всеки, който мисли така  само разпространява отровата на собствената си несигурност, страхове и незнание. Ако някой е направил своя избор да остане в строг режим, чудесно. Той също вероятно мисли за своето здраве, и е наистина здрав, и аз уважавам неговия избор! Това обаче не означава, че трябва да е вашия! Уловете онази част от мислите си, която ви помага да постигнете баланс и спокойствие. В крайна сметка това вероятно ще доведе до по-голяма последователност, по-добри тренировки и подобрено спазване на диетата. Това се случва, когато имате свобода – наслаждавайте се на всяко свободно действие насочено към вашето усъвършенстване. Вашите тренировки и хранителни навици са приоритет, не тежко крепостно задължение…! И ако искате наистина да започнете нещо съществено и полезно, но трудно все пак…, то намерете го и започнете с реалистичен подход и възможни за вас усилия. Постепенно влагайте още и още и резултатът ще дойде! Кога ли…еее, аз не съм ясновидец. Всъщност ясновидството няма да свърши работа, защото ще ви лиши от нещо много съществено…, от крачките по вашия път. Важен е пътя и движението по него. Не толкова преодолените върхове, а сърцатите крачки…! 

Тялото ви има нужда точно от това…