ГЛАД… ЛЕКУВАМ ЛИ СЕ ИЛИ СЕ САМОУБИВАМ

ЗА ВЛЮБЕНИТЕ
ГЛАДНИТЕ
И ДОБРАТА ФИГУРА…

Когато човек е влюбен, той се държи така, че у другите остава съмнение в менталните му качества. По същият начин се държат и хората, които по една или друга причина не са се хранили известно време. „Глада е по-силен от тока…“, казват уличните мъдреци, но това уважаеми е факт неоспорим! И ако при влюбените, след споделяне или несподеляне на чувствата им оглупяването е бавно, но категорично отшумява, то при недохранените това съвсем не е така. Вярвайте ми, от глад се умира, но истината не е чак толкова елементарно обяснима и ето аз сега, като един истински филантроп ще се погрижа за това вие да имате по-ясно разбиране за тези процеси! Не искам да изпаднете в положението на някой влюбен, най-обикновен при това, което да прерасне в непоправимо влюбване… в неяденето и от там в… Хайде да не казвам какъв е финалът, че страшно звучи, а не искам да си разваляме настроението в този прекрасен ден и час! Да не би да съм влюбен, бе хора, та така съм вдъхновен!

Глад! Човеците издържат без храна до около цели 60 дни, представяте ли си. Този гладен период обаче е свързан с промени на метаболитно ниво и дори великите адаптивни възможности на организмите ни, накрая не успяват да компенсират липсата на храна. В много стари времена гладът е бил чест гост и именно тогава са се оформили и споменатите способности у хората да оцеляват в периоди с малко или липсваща храна. И те са оцелели! Такива периоди, обаче са си оставали винаги рискови за нас и това, че човечеството е оцеляло съвсем не означава, че всички са прескачали периодите на глад. Освен всичко друго продължителността на човешкият живот в тези времена е била в пъти по-къса от сега и много често това се е дължало на незавидното здраве на древните, вследствие и на липсата на храна!
Нека кажем и нещо в полза на глада, но моля много внимателно да проследите следващите редове, за да няма после , „…ама аз те разбрах точно какво казваш“! Истина е също, че с глад вероятно могат да се лекуват най-тежките за човека болести, но това не се прави ей така, като да щракнете с пръсти. За осъществяването на тази процедура се иска много постоянство и основно плавно адаптиране към също така плавно нарастващия брой гладни дни. Така може да се стигне до продължително многодневно гладуване, за което се знае, че може да лекува на практика всичко, но и че не всеки път това се случва, или не при всеки резултатът е еднозначен! Небезизвестната доктор Емилова например има грандиозна практика в гладолечението, а великите йога гурута също така отлично познават възможностите на лечебния глад.
Тук ще ви разкажа в ненаучен стил и съвсем накратко какво може да се случи в телата ни при неоправданото с нищо гладно салто мортале направено с непознаване на практиката и водено единствено от безумното желание за мнима добра визия! От години се дивя на способностите на хората! Какво ви стана, бе хора мили, благодарение на каква еволюционна аномалия се сдобихте с тези потресаващи волеви и морални качества, изразяващи се в готовност да не ядете дни наред, само и само да ощастливите света с убийствената си визия и да го изпълните с красота и хармония!
Природата е сътворила човеците и им е дала възможност да се развиват и усъвършенстват, да се адаптират към променящата се среда и по този начин да оцеляват. Факт 1! Какъвто и да е бил изначалния план за нас, обаче, ние и преди и сега сме създания, които имат нужда от енергия, за да съществуват, а това не означава да се зареждаме от слънчевите лъчи, а да се храним. Храната е източник на енергия за хората и всъщност целият ни живот от биологична гледна точка се върти около поглъщането на храни, преработката им и използването на енергията след усвояването им. Факт 2! За всяко наше действие всъщност е необходима енергия и за дишането дори! Ако се храним, преработваме и усвояваме правилно храните и се движим достатъчно, органите и системите на организма ни ще работят правилно и достатъчно ефективно, за да се смята, че сме клинично здрави! От друга страна, ако органите и системите ни работят добре, това ще гарантира доброто усвояване на храните, а това както казахме ще означава здраве! Т.е. това всъщност е един затворен здравословен кръг! Е какво, излиза, че всичко се върти около храната ни!
Може ли да е клинично здрав някой, който е решил да не се храни, с цел да отслабне за морето, за да обуе оня панталон от миналата година или по някоя подобна иначе очевидно ужасно мотивираща причина. И въобще не разбирам, как е възможно така силно хората могат да се мотивират от толкова незначителни по отношение на съществуването им причини и не умеят да се хванат за единствения правилен мотив на света – здравето!!!? Това, че в следствие на глада, метаболитните нива ще слязат под морското равнище, например, въобще не ги вълнува! Това че в следствие на продължителното гладуване биха могли да получат сухота на кожата, обриви и влудяващи сърбежи, не ги вълнува! Това че от глад ще загубят тонуса на мускулатурата си, а по-късно и самата мускулатура и в крайна сметка ще започнат да се движат като главни герои от филма “ Живите мъртви „, не ги вълнува! Това че ще започнат да гледат трескаво, с халюциниращи очи и ще приличат на извънземно с огромни празни и хлътнали очи, пак не ги докосва! Това че костите им ще изгубят своята плътност, ставите им няма да се смазват достатъчно и ще се смалят и изкривят заради сплесканите дискове на гръбначния стълб, май също не ги притеснява. Това че ще загубят възможността да вършат работата си, поради това, че не захранения с глюкоза мозък ще им върти волни номера с паметта, концентрацията и аналитичността, не, не ги вълнува! Съществуват компенсаторни механизми благодарение, на които мозъкът се е научил да се храни с отпадни продукти от белтъчния обмен, но това е резервен режим на работа и не е устойчив във времето. Освен всичко, нали вие сте спрели всички храни….! Бууум, стреснах ли ви!? А възможната постоянна диария, това ще докосне ли вниманието ви! Нещата май станаха малко неприятни, а!?
Нека развия една малко…. миришеща хипотеза! Ако тръгнете до тоалетната поради нужда да се облекчите, заради затихващите, но все още съществуващи биологични функции, е абсолютно в нормата и по средата на пътя да забравите за къде сте тръгнали (обясних ви, че мозъкът е малко на почивка тия дни)! Чудя се, дали след като ви се случи да извършите онова заради, което тръгнахте преди време до тоалетната, в увисналия върху кльощавото ви тяло панталон, ще се сетите с помощта на жалките остатъци от мисловна дейност, че извършвате чудовищно престъпление спрямо човешкото съществуване и няма да спрете най-после с пагубната практика да не се храните, по дяволите!?!?!
Липсата на храна е страхотен биологичен и емоционален бич за нас хората! ФАКТ номер не-знам-кой-си!!! Е, искате ли да отслабнете физически, емоционално, психически, мисловно,….а накрая да дойде онази с косата и да вземе своето!? Защо някои хора се опитват все още да ме убеждават, че гладът бил най-доброта средство за отслабване, щото те си били познавали организма и т.н.!

Гладът е неприемлив начин за редуциране на телесни мазнини, вярвайте ми! Само с добро индивидуално дозирано хранене ще може да си докарате добра визия и подкожни мазнини като на скалите от платото Белинтаж…, вярвайте ми и за това…!

Хайде да отслабваме по здравословен начин, а! Не е необходимо да стискате зъби, да ядете нищо на фурна или да гледате с оглупял поглед 24 kitchen, където Рудолф прави торта с един килограм бяла захар, не! Трябва само да започнете да се храните отново, да приемате достатъчно калории, от чудесни хранителни източници, за да поддържате организма си в отлично състояние! Трябва също така да пиете вода и да се движите достатъчно, за да се радвате на живота, та той е толкова жаден да бъде живян от вас точно! Е, разбира се няма да мине без малко усилия от ваша страна, малко постоянство, малко пазаруване на добри продукти, малко четене и готвене! Като казах готвене,… тоя Рудолф още ли не е в затвора!? Помня веднъж, като се готвех за едно състезание как се изтезавах около час с предаване, в което той направи някакъв сладкиш. Всяка негова дума ми раздробяваше сърцето на късчета, големи горе-долу, колкото парченцата шоколад, с които той гарнираше кулинарното си престъпление! Боже, колко исках да му извия врата!!! Забравих да ви кажа, че по това време бях гладен до смърт, категорично оглупял и халюцинирах на лягане и на ставане от сън, доколкото се нарича сън тричасовото полубудно състояние, защото като си гладен и съня отива във ваканция, заедно с целия мозък естествено! По късно когато вече се хранех нормално, споменатия наистина виртуозен сладкар Рудолф въобще не ми пречеше, даже разработих няколко негови рецепти, като разбира се промених част от продуктите и се получиха страхотни бисквити и десерти с убийствени качества, вкус и вид и бяха категорично здравословни ! Рудолф си е много готин даже, само не трябва да си гладен, когато го гледаш! Искате ли да гледаме заедно някой епизод с него, да пренапишем рецептата му и да сътворим някой сладкиш с убийствени качества, вкус, вид и здравословен, разбира се!? Е, ако някой кривне от правия път и сложи малко захар, вместо стевия, ще му простим, нали? „…прекаления светец и Богу не е драг…“!!!