НЕ ТРЯБВА ДА СТЕ КАТО ФИТНЕС МОДЕЛ

 

Не трябва да изглеждате като фитнес модел, за да бъдете във форма.

Вие дори не трябва да обичате да тренирате! Социалните медии се фокусират в издълбани като с длето тела, плочки на корема, големи крака, ръце…или каквото и да е, но това не е това, което прави човек здрав или в добра кондиция. Всъщност, много от тези снимки са резултат от интензивна краткосрочно диета, която не е нито здравословна, нито устойчива във времето. Да не забравяме липващата със здравето кореспонденция на обработени с различни програми снимки на хора с убийствени тела, рекламиращи вълшебни храни, добавки, хапчета, които свалят килограми, сантиметри…оооо, така мъчно ми става за обикновените желаещи да изглеждат добре хора. Те са буквално малтретирани емоционално от недобросъвестни търговци и производители на споменатите средства за мечтана визия и имидж на холивудска звезда от касов филм. Никога няма да видите кухнята на тези снимки – бързи помпи преди сесията или обработка на снимки, осветление или дори медикаменти. Ако това изображение на тялото ви е привлекателно, помислете защо?

Дали ако изглеждате така, ще бъдете по-щастливи?

Ако се доверите на моя опит, не. За вас и вашето тяло има специално място в света, освен всичко не позволявайте на други хора или дори на себе си да преценявате себе си единствено по това как изглеждате. Работете на много по-високо ниво –  какво е да бъдете здрави и във форма за вас и защо това е важно за живота ви. Не се поддавайте на лудостта от социалните медии да подражавате на модели, на стилове на живот и на личности (освен всичко друго със съмнителен морал и ценности нямащи много общо с човешките). Вярвайте ми, хората от кориците често пъти са готови да продадат себе си, майка си и един мотор, за да са там, на корицата. Избирайте водителите си по-прецизно, моля!

За мен лично да бъда във форма означава да продължа да бъда в състояние да се движа без засечки, без болка и да се наслаждавам на всички дейности, които обичам, като приятелства, други спортове, изкуства и всичко, което обичам…! Да не е необходимо да се оплаквам от възрастта си, а напротив, да съм достатъчен мотивиращ пример за много хора да започнат да правят нещо за себе си, ама наистина да мислят за себе си!

Ето какво казвам на своите възпитаници: Стремете са да бъдете здрави, със стабилни хранителни навици и достатъчна двигателна активност! А те се чудят как може да съм в тази форма със сравнително малко трениране, със допускане на някои забежки в храненето си и още куп несъвършенства! Несъвършенства ли казах…?! Е, има ли някой съвършен, моля, нека вдигне ръка! Мога да си позволя всичко това, защото години, много години  наред аз съм на пътя и малките отклонения не могат да ме отклонят от вярната посока. Вие нямате необходимост от строга ограничителна диета. Онова, от което се нуждаете е здрава основа от здравословни хранителни навици, които са валидни за всяка ситуация. Когато се представи по-малко от идеалната ситуация, можете да намерите начини да сте малко по-здрави.

Знайте собственото си тяло и какво работи за вас, не попадайте в лапите на всяко ново полуразумно, модерно обаче, разбиране за начина на живот. Съмнителни гурута са наситили пространството с неграмотни решения за стил на живот, предназначен за нечовеци, опакован в лъскава хартия и струващи прекалено скъпо, за да са истински!!! Не всяка фитнес или хранителна тенденция трябва да бъде пренебрегвана, всъщност подобрените технологии и научните изследвания продължават да ни дават ценни познания. Но това, което работи, обикновено е прост, лесен за следване план и последователност в ежедневните ви действия. Наслаждавайки се на храната и дейностите, които обичате, без да се чувствате виновни или загубили контрол. Гладът е жестоко нещо, не си го причинявайте, моля! Да бъдете активни извън фитнес залата, също е изключително важно. Фитнес залата предлага много полезни неща, но забравяте, че тренирате, за да можете да правите всички онези страхотни дейности, с които е пълен живота ви. Психично силни. Балансирайте стреса си и избегнете скуката или прегарянето. В западноевропейските страни бърнаута вече е диагноза и има клинични пътеки за лечението му. Двигателната активност много ще ви помага да не изпушите, нещо за което буквално се грижи ежедневието на съвременните хора.

Дерзайте! …и без снимки на звезди, нали се договорихме …?!